25 Μαΐ 2012

Τσούκα, Το "Μπαλκόνι" της Δυτικής Φθιώτιδας.

Καταπληκτική, θέα από τα μπαλκόνια μας..
Η Τσούκα, είναι ένα πανέμορφο και προνομιούχο ημιορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, γεμάτο δόξες, θρύλους και παραδόσεις που χάνονται στην ομίχλη του χρόνου. Ευρίσκεται σε απόσταση 38 χιλ από τη Λαμία και 250 από την Αθήνα, κτισμένο στις ΝΔ κορυφές της οροσειράς Οθρυς , σε υψόμετρο 580 μέτρων και σε δεσπόζουσα θέση με καταπληκτική θέα και γι’ αυτό αποκαλείται και "Μπαλκόνι"  της Δυτικής Φθιώτιδας από το οποίο "Αγναντεύουν οι Αετοί και ζηλεύουν οι Θνητοί", σύμφωνα με λαϊκή ρήση.
Άγιος Γεώργιος & Μεγένθυση Επιγραφής
Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι πριν το 1741, χρονολογία η οποία είναι χαραγμένη σε πέτρα τοίχου, του ιερού ναού  του Αγίου Γεωργίου και η οποία κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται στην ημερομηνία κατασκευής του.
Αεροφωτογραφία

  Σχετικά με την ονομασία του χωριού, υπάρχουν οι τρεις παρακάτω εκδοχές:
α. H επικρατέστερη εκδοχή, είναι ότι πήρε το όνομα, από την ονομασία  Τσούκα των πετρωδών βουνοκορφών /υψωμάτων, καθώς το χωριό είναι πράγματι, κτισμένο πάνω σε μεγάλο και πετρώδες ύψωμα "τσόκι" ή Τσούκα. Ως γνωστόν πολλά τέτοια υψώματα / βουνοκορφές, πολύ συχνά αναφέρονται στους χάρτες σαν Τσούκα.
β. Το όνομα προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο, ο οποίος πιθανόν καταγόταν από την Ήπειρο και ονομαζόταν Τσούκας.
γ. Το όνομα προέρχεται από το τσουκάλι των πρώτων κατοίκων το οποίο καλούσαν τσούκι ή τσούκα.
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, σύμφωνα με διηγήσεις των παλαιοτέρων, ίσως ήρθαν από την Ήπειρο,  και σήμερα ασχολούνται κυρίως με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την αμπελουργία.
Η πρώτη γνωστή καταχώριση του πληθυσμού έγινε με το Βασιλικό Διάταγμα 29-8-1912, που αναγράφεται στο ΦΕΚ Α 261/1912. 
Αξιοσέβαστοι "Γερουσιαστές"
  Οι διακυμάνσεις του πληθυσμού, από το 1920 έως και το 2003, φαίνονται στο διπλανό πίνακα.  Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, κατά την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού, δυστυχώς, μειώθηκε στους 402 κατοίκους!!! 
 Το χωριό μας είναι προικισμένο με πολλές ομορφιές και εξαιρετική θέα. Ανηφορίζοντας ο επισκέπτης προς το χωριό γοητεύεται από τις εναλλασσόμενες αποχρώσεις του πράσινου τοπίου και το ανοιχτοπράσινο των δρυμών, που σε συνδυασμό με τους αρμονικότατους κυματισμούς των γύρω βουνών, συνθέτουν μια συμφωνία γραμμών και μορφών απαράμιλλης αισθητικής απόλαυσης..
Ανατολικά ατενίζει την πανέμορφη κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και δυτικά το μεγαλοπρεπή λευκό όγκο του Τυμφρηστού (Βελούχι). 
Από το Μάιο του 2012 υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. 
Εκτός από την καταπληκτική θέα, η Τσούκα είναι φημισμένη:
·         για το φημισμένο, παραδοσιακό πανηγύρι  (28-30 Αυγούστου), για τις πανέμορφες περιοχές της και τις περιοχές κυνηγίου, όπου συναντάμε πολλά είδη θηραμάτων (αγριογούρουνο, λαγό, αλεπού, πέρδικα, μπεκάτσα, τρυγόνι, φάσα,κλπ),
Τυπικό απόγευμα στο καφενείο, κάτω από τα πλατάνια...
     ·         για τα παραδοσιακά Καφενεία και τις Ταβέρνες, όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τον καφέ του και τα τα πολύ νόστιμα φαγητά (κοκορέτσι, σπληνάντερο, παιδάκια, προβατίνα­, κλπ) από ντόπια και αρίστης ποιότητας κρέατα,
Μάιος 2012, Μπιρίμπα, Πρέφα και Τσίπουρα...
·         για τα ντόπια αμνοερίφια που παρέχουν άριστο γάλα, γευστικότατο τυρί και νοστιμότατο κρέας, το άριστο κρασί και τσίπουρο, την μοναδική για την ευωδιά της ρίγανη,  καθώς και τα  νοστιμότατα λαχανικά,

·      για τη θρυλική  ειδική διαδρομή Τσούκας, του "RALLY ACROPOLIS"  και το πρόσφατο,  "MOUNTAIN CLASSIC RALLY". 



Αξιόλογες Περιοχές – Αξιοθέατα - Εκκλησίες
Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου: Φημισμένος για τις αξιολογότατες αγιογραφίες του, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν το 1885, από τον Ηπειρώτη ζωγράφο Ιωάννη Ματθαίου. 
Σταυρός Κοσμά του Αιτωλού: Πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού και στην περιοχή του Σταυρού, υπάρχει ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι και δέντρο με παλαιό σιδερένιο σταυρό στον κορμό του, ο οποίος μαρτυρεί το σημείο όπου έκανε κήρυγμα, τον 18ο αιώνα, ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ύψωμα Προφήτη Ηλία: Σε δεσπόζον ύψωμα πίσω από το χωριό στα 710 μέτρα βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.  Η θέα από την πανοπτική, κορυφογραμμή του Αι-Λιά, είναι καταπληκτική και την ώρα του δειλινού η απεραντοσύνη των γύρω βουνών φαντάζει να κολυμπά μέσα σε μια παλμώδη ατμόσφαιρα με οπάλινα, ρόδινα και κυανά χρώματα!!! 
Χαμηλότερα η πανέμορφη περιοχή Κρί με τις πανύψηλες βελανιδιές και λίγο χαμηλότερα στο κτήμα Καλοπήτα Χρήστου, η νεόχτιστη εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής.
Καταφύγιο: Στην περιοχή Λιβάδια, στα 772 μέτρα, συναντούμε το Καταφύγιο, στις εγκαταστάσεις του οποίου παρέχονται στοιχειώδη εφόδια για επιβίωση σε τυχόν αποκλεισμένους κατά την διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών.  
Μια βόλτα στη γύρω περιοχή αποτελεί αξέχαστη εμπειρία καθώς το μυστηριώδες συναίσθημα του δάσους ευφραίνει την καρδιά και ηρεμεί το πνεύμα.
H εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μπροστά από το χωριό, στα 487 μέτρα, με την βρύση, και τον ωραίο περίβολο στις δύο πλευρές, με τα πανύψηλα και υπεραιωνόβια δένδρα (δρύες).  
Στην πλευρά απέναντι από την εκκλησία, υπάρχει η γεώτρηση της οποίας η κατασκευή άρχισε το 2005 και η λειτούργησε το 2007, επί προεδρίας Πολύμερου Ευαγγέλου και έλυσε το σοβαρότατο και χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης καθώς το νερό από την περιοχή Στράγγειο και Τρανή Βρύση δεν επαρκούσε για τις ανάγκες ύδρευσης του χωριού.
Στο δρόμο Μακρακώμης - Τσούκας και στην περιοχή Χαλκιά Γούρνα, βρίσκεται το κτήμα Γεωργίου Λιασκώνη, με την εκκλησία της Παναγίας, όπου στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται θεία λειτουργία συνδυασμένη με αξιόλογες εορταστικές εκδηλώσεις.
Στην περιοχή Κουτσομύλια, κοντά στο Πλατύστομο, βρίσκεται το Οινοποιείο του Γιώργου Καρανίκα. 
Ενδιαφέροντες Προορισμοί
Η θέση του χωριού, είναι ιδανική ως βάση για εξορμήσεις  και στους παρακάτω αξιόλογους και φημισμένους προορισμούς.
Λουτρά Πλατυστόμου, με το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ασκληπιός, στο οποίο λειτουργεί " spa" με θερμά ιαματικά νερά.
Μονή Αγάθωνος, Μονή Ρεντίνας.
Λαμία, Παραλία Αγίας Μαρίνας, Καμένα Βούρλα, Λουτρά Υπάτης.  
Καρπενήσι, Χιονοδρομικό Κέντρο Τυμφρηστού, Παναγία Πουρσού.
Αράχοβα, Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Σε απόσταση 8 χλμ, βρίσκεται η Μακρακώμη και στα11 χλμ η Σπερχιάδα με την έδρα του Δήμου Μακρακώμης.
Ενδιαφέρουσες Διαδρομές
Κρί..Αγαλίαση Ψυχής..
Πιπίλια, ..φοβερό τοπίο..
Πάτημα Αγίου Γεωργίου
Γύρω από το χωριό μας υπάρχουν πολλές περιοχές για περίπατο μέσα από πολύ όμορφα μονοπάτια ή επίσκεψη με όχημα: Βρύσες, Νύφης Κοτρώνι, Περιοχή Κρί, Προφήτης Ηλίας, Καραούλια, Τρανή Βρύση, Πιπίλια, Λιβάδια (Καταφύγιο), Στράγγειο, Θέρμα, Άγιος Ιωάννης, Λεύκες, Χαλκιά Γούρνα, Κουτσομίλια, Καβρόρεμα πάτημα Αγίου Γεωργίου. 
  



Τοπικές Αρχές – Αθλητισμός - Σύλλογοι
Τοπική Κοινότητα Τσούκας
Εικόνα που είναι χαραγμένη, βαθειά μέσα στην ψυχή μας...
 Το Κοινοτικό Συμβούλιο, που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοε.11,  έχει όπως παρακάτω:
Πρόεδρος:  Πολύμερος Ευάγγελος
Σύμβουλοι: Ζαφείρης Γεώργιος και Καλοπήτας Ηλίας
Αθλητικός Όμιλος Τσούκας
Η ποδοσφαιρική ομάδα,  ιδρύθηκε το 1981 και αγωνίζεται επιτυχώς στην Α΄  Κατηγορία Φθιώτιδας με παιδιά του χωριού, τα οποία μόνα τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με πολλές θυσίες κρατούν την ομάδα σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, μέσα στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η ελληνική κοινωνία.
Πολιτιστικός Σύλλογος Τσούκας
Ο Πολιτιστικός  "Σύλλογος  των Απανταχού Τσουκιωτών, Άγιος Γεώργιος Τσούκας", ιδρύθηκε το 1979, και έχει ως αποκλειστικό σκοπό, με τις κάθε είδους προσπάθειες και δραστηριότητες του, να συμβάλλει στην εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του χωριού. Η έδρα του είναι στην Αθήνα στη διεύθυνση, Γερανίου 47, Τ.Κ. 10431.

Χορευτικός Όμιλος
Δημιουργήθηκε το 2010 στην Αθήνα και μετά από πρωτοβουλία των γυναικών του του Συλλόγου λειτουργεί στο Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο, όπου παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακών και άλλων χορών.

Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο ( έναρξη ανέγερσης το 1988), στο οποίο πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου, οι εκδηλώσεις του Αθλητικού Ομίλου και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις των συγχωριανών μας.
 Βιβλιοθήκη
Σε ανάμνηση του γεμάτου ζωή Δημοτικού Σχολείου, το οποίο λειτούργησε για τελευταία φορά την σχολική χρονιά 2010-2011, λειτουργεί πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, της οποίας η διαχείριση ανατέθηκε στον κ. Καραλή Γεώργιο στις 25 Αυγούστου 2012, αμέσως μετά από την τελειοποίηση της από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και άλλους εθελλοντές. 




Λαογραφικό Μουσείο - Χώρος Συνάντησης και Δημιουργίας Γυναικών
Μετά από πρωτοβουλία των κυριών του Συλλόγου, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη των, στην αίθουσα της πρώην βιβλιοθήκης του Συλλόγου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. 
Τα εκθέματα παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης πολλά και ενδιαφέροντα, μας παραπέμπουν στα περασμένα και μας γεμίζουν νοσταλγία για τον τρόπο ζωής που είχανε οι πρόγονοί μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι στο χωριό μας.   
Προτάσεις για μικρές παρεμβάσεις που ομορφαίνουν  το παρόν και ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον.
Πολλές από τις παρακάτω παρατιθέμενες προτάσεις είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με μικρή έως μηδαμινή οικονομική επιβάρυνση, με προσωπικό και μέσα του Δήμου Μακρακώμης.
·        Αντικατάσταση των πινακίδων με το όνομα του χωριού στη διασταύρωση  
προς Τσούκα και της πινακίδας στην είσοδο του χωριού με ταυτόχρονη τοποθέτηση σχετικού φωτισμού. Οι υπάρχουσες πινακίδες είναι σε πολύ κακή κατάσταση, (ιδίως της κατεύθυνσης από Καρπενήσι προς Μακρακώμη, η οποία εκτός των άλλων είναι τοποθετημένη σε λάθος μέρος και πίσω από δένδρα) και υπάρχει δυσαρμονία στην ορθογραφία της ονομασίας του χωριού (Τσούκα και Τσούκκα).
·        Προσεκτικός καθαρισμός όλων των αυλακιών δεξιά και αριστερά του
δρόμου, ώστε να μην υπάρχουν νερά επί του δρόμου, γιατί δεν είμαστε πολύ μακριά από την καταστροφή του, καθώς αυτό είναι εμφανές πλέον σε πολλά σημεία.
·        Βελτίωση της περιοχής εισόδου του χωριού και του περιβάλλοντα χώρου του
Πολιτιστικού Κέντρου.
·        Περαιτέρω καλλωπισμός της κεντρικής πλατείας του χωριού και του
περιβάλλοντα χώρου του Κοινοτικού Γραφείου, συμπεριλαμβανόμενης και της υπάρχουσας τουαλέτας.
·        Βελτίωση της δευτερεύουσας πλατείας και κατασκευή μικρού κιόσκι.
·        Τακτική συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων ώστε αυτοί να είναι βατοί
όλες τις εποχές.   
·        Επίστρωση με τεχνητό χλοοτάπητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου και 
βελτίωση των αποδυτηρίων με την κατασκευή λουτρών και τουαλετών.   
·        Παρουσία αγροτικού Ιατρού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς ο
αριθμός των υπερηλίκων έχει αυξηθεί σημαντικά και η μετάβασή τους στο Κέντρο Υγείας είναι πολύ δύσκολη έως και αδύνατη.
·        Αποκομιδή των σκουπιδιών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
·        Περεταίρω βελτίωση του χώρου του Νεκροταφείου.
Αναπτυξιακές Προτάσεις
·         Για την συγκράτηση των νέων και τον τερματισμό της υπάρχουσας απομόνωσης 
του χωριού, θα πρέπει να ενταχθεί σε σχετικό μελλοντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, η
ασφαλτόστρωση των παρακάτω δρόμων:
      Πλατύστομο – Τσούκκα
      Τσούκκα – Βίτωλη
      Τσούκκα – Ζαχαράκι
·           Εκπαίδευση, από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αριθμού κατοίκων
του χωριού επί θεμάτων πρόληψης πυρκαγιών, πυροπροστασίας και κατάσβεσης
πυρκαγιών.
·           Εκπαίδευση από Γεωπόνο του Δήμου των νέων αγροτών του χωριού επί
βασικών θεμάτων σχετικών με τις γεωργικές καλλιέργειες (χρόνος και τρόποι
καλλιέργειας – πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών – τήρηση κανόνων υγιεινής).
·           Εκπαίδευση, από Δασονόμους, των κατοίκων του χωριού  με θέματα σχετικά
mε την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων.

·         Πρωτοβουλία Κατασκευής Φράγματος στα Λιβάδια.

Εικόνες από την παρουσίαση και "μακέτα' φράγματος.
Πραγματοποιήθηκε, την 13/11/2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο του  χωριού, η παρουσίαση της προμελέτης για την κατασκευή Φράγματος Συλλογής Υδάτων στην περιοχή Λιβάδια της Τσούκας, από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Γεώργιο Μιγκίρο.  
   Η προσπάθεια ξεκίνησε μετά από σχετική  πρωτοβουλία μικρής ομάδας συγχωριανών μας, (Δημόπουλος Αθανάσιος, Καλοπήτας Ιωάννης, Λάμπρου Ιωάννης, Σκούρας Γεώργιος, Χαμχούγιας Ηλίας) και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε και από άλλους συγχωριανούς, καθώς και από τον τέως και νυν Δήμαρχο Μακρακώμης.
   Στην παρουσίαση παρέστησαν, ο τέως Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Κώστας κρητικός, ο Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης κ. Θύμιος Παπαευθυμίου, ο σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παναγιώτης Παρχαρίδης, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μακρακώμης κ. Δημήτρης Ζωβοίλης, καθώς και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.
      Ο κύριος καθηγητής αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα κατασκευής του Φράγματος, στα οφέλη και τις επιπτώσεις του στην περιοχή, ανέπτυξε τα γενικά στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, και απάντησε στις εύστοχες ερωτήσεις των παρισταμένων.
Η υλοποίηση της αξιόλογης αυτής προσπάθειας, περνάει πλέον στα χέρια / στη δικαιοδοσία του Δήμου Μακρακώμης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την ένταξη του έργου  σε σχετικό μελλοντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς αυτό, εκτός των άλλων, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, θα τερματίσει την απομόνωση του χωριού και θα συγκρατήσει  την πολύτιμη νεολαία μας, λόγω της δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης.
Μετά την παρουσίαση παρατέθηκε γεύμα στην ταβέρνα του χωριού, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση. 
Γενικά Στοιχεία Μελέτης
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Τ.Δ. ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(Γ.Π.Α.)-ΕΡΓ.ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Δρ. Γ. ΜΙΓΚΙΡΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ.Π.Α.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΥ
Στην μελέτη, η ιεράρχηση των χρήσεων του νερού για όλες τις θέσεις ορίζεται ως:
         Περιβαλλοντική προστασία (περιλαμβάνονται όσα προαναφέρθηκαν, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και εργασιών στα δάση).
         Ύδρευση (με βάση και τους οικισμούς που εξυπηρετούνται από το έργο).
         Άρδευση (με παράλληλη ανάπτυξη νέων βιολογικών καλλιεργειών).
         Αγροτουρισμός και ήπιας μορφής τουριστικές, αθλητικές δραστηριότητες, κ.ά..
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Το φράγμα θα διασχίζει κάθετα το κύριο ρέμα Λιβαδιώτη και θα έχει
διεύθυνση Β-Ν. Θα είναι χωμάτινο λιθόρριπτο (ετερογενές) με κεντρικό
αργιλικό πυρήνα.
Γεωμετρικά χαρακτηριστικά του φράγματος
Απόλυτο υψόμετρο βάσης: 755m
Απόλυτο υψόμετρο κατάκλισης: 175 (177)m
Εμβαδόν επιφάνειας διατομής: 2.400m2
Μήκος: 175m , Ύψος:  20 (+2)m, Πλάτος βάσης: 120m
Μήκος στέψης: 175m ,Πλάτος στέψης: 3m, Υψόμετρο στέψης: 779m
Υψόμετρο στάθμης ύδατος: 777m
Όγκος φράγματος: 236.775m3, Όγκος πυρήνα:23.000m3
Όγκος μεταβατικής ζώνης: 12.000m3
Με βάση τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής κατάκλισης και το ύψος του φράγματος, η χωρητικότητα του ταμιευτήρα ανέρχεται σε 1,765Χ106m3.
 Το εμβαδόν της περιοχής κατάκλισης ανέρχεται σε 165.000m2.
Το μέγεθος καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που πρόκειται να εξυπηρετήσει η κατασκευή του φράγματος σε όγκο και ποιότητα νερού.
Καταγραφή αναγκών
Ύδρευση: (624 κάτοικοι Χ 0,350m3/ημέρα Χ 365 ημέρες) = 79.761m3/έτος
Κτηνοτροφία: (8.000 μικρά ζώα Χ 0,020m3/ημέρα Χ 365 ημέρες) = 58.400m3/έτος
Άρδευση:(2.000 στρέμματα Χ 550m3/έτος) = 1.100.000m3/έτος
Συνολική Απαιτούμενη ποσότητα νερού
(79.761 + 21.900 + 1.100.000)m3/έτος = 1.201.666m3/έτος ήτοι 1,3Χ106m3
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
Δαπάνη κατασκευής 12.585.815,73 Ευρώ
Σύνολο μελετών708.430,80 Ευρώ.

       Παρακαλούμε θερμά για τις παρατηρήσεις σας, επισημάνσεις σας, 
προτάσεις σας, ιδέες σας, άρθρα σας, για την περαιτέρω βελτίωση του 
παρόντος Ιστολογίου. 
Ματθαίος Γρηγ. Σκούρας
Υπτγος ε.α.
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου




2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί πατριώτες από τη Τσούκα, συγχαρητήρια για το blog σας. Θα θέλαμε μόνο να μας ενημερώνατε ότι πήρατε το banner μας με το γέρο και μήνυμα «Κάθε γέρος που πεθαίνει κλπ….» Δεν θα σας το αρνιόμασταν, αλλά έτσι είναι το σωστό. Καλή χρονιά να έχετε.

    ΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ
    (http://gardiki-news.blogspot.gr/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε θερμά για την ενημέρωση προέλευσης του banner και Καλή Χρονιά.
      Αν θέλετε μπορούμε να το αφαιρέσουμε αμέσως. Εμάς μας το έστειλε κάποιος φίλος και μας είπε ότι έχει επάνω το σύνδεσμο προέλευσης.

      Διαγραφή